Carmelcollege Emmen hecht grote waarde aan de begeleiding van leerlingen bij hun algemene ontwikkeling en bij het studie- en studiekeuzeproces. We hebben vakdocenten, mentoren en een decaan die hen daar zo goed mogelijk in proberen te begeleiden. De school biedt verschillende vormen van begeleiding aan, bijvoorbeeld remedial teaching (RT), dyslexiebegeleiding of trainingen voor leerlingen met faalangst.
Als dit alles niet voldoende is, kan het ondersteuningsteam in sommige gevallen ondersteuning bieden aan de leerling en/of diens docent(en). Het ondersteuningsteam bestaat onder andere uit pedagogisch medewerkers, een coördinator zorg en verzuim, een Gz-psycholoog en een Orthopedagoog-generalist.
Binnen leerlingbegeleiding wordt gesproken over basis- en extra ondersteuning. Onder basisondersteuning vallen bijvoorbeeld hulp bij dyslexie, maar ook trainingen zoals faalangstreductietraining, Rouw op je dak of examenvreestrainingen. Voorbeelden van extra ondersteuning zijn individuele hulp door bijvoorbeeld de Gz-psycholoog, Orthopedagoog-generalist of begeleiding vanuit Pluspunt.
Voor meer informatie over de ondersteuningsmogelijkheden van Carmelcollege Emmen verwijzen wij u graag naar ons schoolondersteuningsprofiel (SOP).
Vakdocenten
Leerlingen gaan naar school om kennis en vaardigheden te verwerven en daarvoor kunnen zij in eerste instantie een beroep doen op de experts, onze vakdocenten. Zij bepalen op grond van hun opleiding en ervaring de leerstof en ze doen hun uiterste best om dat over te brengen op de leerlingen.
Mentoren
Iedere leerling heeft een mentor. Voor leerlingen, ouders en docenten is hij/zij het eerste aanspreekpunt voor vragen of problemen. De mentor is op de hoogte van de prestaties en werkhouding van de leerling, maar ook van persoonlijke omstandigheden en probeert de leerling zo goed mogelijk te begeleiden. Twee keer per schooljaar vindt een driehoeksgesprek plaats met de mentor, ouder(s) en leerling. In deze gesprekken wordt voortgang gemonitord en worden persoonlijke doelen voor de komende periode bepaald. Driehoeksgesprekken gaan zowel over resultaten (cijfers) als over sociaal-emotionele ontwikkeling.
Decaan
Carmelcollege Emmen heeft een decaan die de leerlingen begeleidt bij het maken van een keuze m.b.t. de leerroutes binnen de school en voor het vervolgonderwijs. Zo is er vroeg in de schoolcarrière van de leerling aandacht voor loopbaanoriëntatie door voorlichtingen, stages en bezoeken aan opleidingen. Dit alles maakt deel uit van het LOB-programma. LOB staat voor 'Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding'. Voor LOB wordt op Carmelcollege Emmen gewerkt met de methode Qompas.
Vertrouwenspersonen
Carmelcollege Emmen heeft twee vertrouwenspersonen, Mevr. L. Bijen en Dhr. F. de Wee. De vertrouwenspersonen zijn ook contactpersoon in het kader van het antipestbeleid. Leerlingen en ouders kunnen indien nodig rechtstreeks contact met de vertrouwenspersonen opnemen door hier te klikken.
Individuele hulp
Sommige leerlingen hebben behoefte aan ondersteuning die niet altijd direct van onderwijskundige aard hoeft zijn. Ook op sociaal-emotioneel gebied zijn er op Carmelcollege Emmen ondersteuningsmogelijkheden. Dit kan worden aangegeven bij de mentor, die vervolgens eventueel de leerlingcoördinator, teamleider en/of coördinator zorg en verzuim kan inschakelen. Er wordt dan bekeken of, en zo ja welke vorm van begeleiding de school kan bieden. In sommige gevallen kan dat betekenen dat de school ondersteuning inschakelt van de eigen Gz-psycholoog, Orthopedagoog-generalist, schoolmaatschappelijk werker of GGD-verpleegkundige. Ook komt het voor dat de school het advies geeft om contact op te nemen met bijvoorbeeld de huisarts.
Extra ondersteuning
Voor leerlingen die zonder extra zorg en aandacht niet in staat zijn om een schoolloopbaan met succes te voltooien, bieden wij extra ondersteuning. Carmelcollege Emmen heeft een ondersteuningsteam dat persoonlijke begeleiding biedt aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Voor deze groep leerlingen is een aparte ruimte ingericht, Pluspunt. Van deze begeleiding kan gebruikt worden gemaakt indien er door de school een interne beschikking is afgegeven. Daarnaast heeft de school een Gz-psycholoog en Orthopedagoog-generalist in dienst die individuele ondersteuning kunnen bieden. Meer informatie over extra ondersteuning is te vinden in ons schoolondersteuningsprofiel (SOP).
In enkele gevallen kan de school de voor de leerling benodigde ondersteuning niet bieden. Er wordt dan in overleg met het Samenwerkingsverband Sterk VO Zuidoost-Drenthe (SWV) gezocht naar een passende onderwijsplek. Voor meer informatie over het SWV verwijzen wij u naar www.sterkvo-zodrenthe.nl.
Hoogbegaafdheid
Carmelcollege Emmen heeft een ECHA-specialist hoogbegaafdheid in dienst, die hoogbegaafde leerlingen indien nodig op individuele basis kan ondersteunen. Daarnaast wordt vanaf schooljaar 2024/2025 het beleid rondom hoogbegaafdheid verder ontwikkeld en worden diverse medewerkers extra geschoold rondom dit thema.
lASSo
Onze school heeft speciale klassen voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum en/of angstproblematiek. Deze klassen heten ‘lASSo’, wat staat voor ‘leerlingen met ASS in het onderwijs’. Een leerling kan in deze groep geplaatst worden als er sprake is van ASS- en/of angstproblematiek en er daarnaast door het Samenwerkingsverband Sterk VO Zuidoost-Drenthe een arrangement ‘lASSO’ is afgegeven. Om een dergelijk arrangement te krijgen moet een leerling voldoen aan een aantal criteria. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de coördinator van lASSo.
Samenwerking
Met betrekking tot welzijn en gezondheid van leerlingen werkt Carmelcollege Emmen samen met diverse partners in de regio. Een goed voorbeeld is het overleg met de Gemeente Emmen, het sociaal domein, GGD en politie waarin een aantal keren per jaar opvallende signalen in de regio worden besproken. Daarnaast is er overleg over sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren, ontwikkeling en uitvoering van taalbeleid en opvang van allochtone leerlingen.
De school werkt op school daarnaast samen met diverse organisaties op het gebied van jongeren en gezondheid. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de GGD, Sedna (schoolmaatschappelijk werk) en VNN.
Hulp en ondersteuning - instanties
Voor ouders zijn er diverse (hulp)instanties waarmee contact kan worden opgenomen indien ondersteuning, hulp of advies gewenst is. Hier vindt u een overzicht van regionale en landelijke organisaties die u eventueel kunt benaderen.