Onderwijs

Onderwijsaanbod

Op Carmelcollege Emmen kunnen leerlingen terecht voor basis, kader, mavo, havo en atheneum. Daarnaast hebben we een aantal bijzondere programma’s, te weten: tweetalig onderwijs (voor mavo, havo en atheneum), research & design (voor onderbouw havo en atheneum), sport & lifestyle (voor alle afdelingen) en dienstverlening & producten (voor basis en kader). Ook zijn we een topsport talentschool en hebben we diverse talentencentra

Vanaf schooljaar 2024/2025 biedt Carmelcollege Emmen een vrijeschoolroute aan, Vasalis. 

Voor anderstalige leerlingen (12 t/m 17 jaar) zijn er taalklassen, welke deel uitmaken van de internationale taalgroep Emmen. Tevens biedt de school onderwijs voor leerlingen met ASS- en/of angstproblematiek, op havo- en atheneumniveau.

Hier staat ons onderwijsaanbod nader beschreven. Afdelingsspecifieke zaken zijn terug te vinden in de afdelingsgidsen op het ouderportaal

Brugklas

Op Carmelcollege Emmen werken we in de brugklas met combinatieklassen (uitgezonderd atheneum). 

Binnen basis, kader en atheneum duurt de brugklasperiode twee schooljaren. 

Met ingang van schooljaar 2023/2024 is de brugklasperiode in mavo en havo verlengd naar tweeënhalf jaar. Halverwege het derde leerjaar wordt nogmaals bekeken of een leerling op de juiste plek zit en kan de leerling eventueel nog opstromen.

Flexrooster

Op Carmelcollege Emmen werken we met flexuren. Dit is een onderwijsconcept waarin er wordt gewerkt met flexibele lesroosters, gecombineerd met projecten. Dat betekent dat we flexibel omgaan met lessen en het niveau waarop leerlingen leren. Daardoor hebben leerlingen meer ruimte om keuzes te maken en kan de school meer maatwerk bieden. 

 We werken met twee soorten flexuren: stiltewerkuren en ondersteuningsuren. Tijdens stiltewerkuren maken leerlingen huiswerk en kunnen ze vragen stellen. Hierdoor hoeven ze thuis minder huiswerk te maken. Bij basis en kader staan deze uren niet in het rooster van de leerlingen, maar wordt dit opgepakt tijdens de mentoruren. Ondersteuningsuren zijn bedoeld om leerlingen te helpen met de lesstof of het maken van een goede planning. Het kan een extra leermoment zijn voor als uw kind een vak moeilijk vindt. 

We hebben vaste lestijden. Deze zijn hier te vinden. Het rooster bestaat uit gewone lessen, FLEX-lessen en projecten. Sommige vakken en projecten zijn verplicht om op die manier de kerndoelen te halen, andere zijn facultatief. Onze school heeft lessen van 40 en van 80 minuten.

In de lessentabellen in de diverse afdelingsgidsen staat precies aangegeven hoeveel lessen een leerling per vak volgt. De afdelingsgidsen zijn te vinden op het ouderportaal.

Projecten

Naast flexuren staan er projecten in het rooster. Leerlingen werken tijdens leuke en uitdagende projecten aan verschillende leer- en onderzoeksvragen. Die vragen bedenken we onder andere samen met bedrijven uit Emmen en omgeving. 

Tijdens projecten leren leerlingen samenwerken, creatief denken, problemen oplossen en andere skills die nodig zijn in de toekomst. Dit worden ook wel '21st century skills' genoemd. Zo sluit de lesstof aan bij datgene wat later bij een vervolgopleiding en op de arbeidsmarkt wordt gevraagd. 

Onderwijstijd

Voldoende onderwijstijd is een belangrijke randvoorwaarde om goede resultaten te behalen. Voor het onderwijs is de minimale onderwijstijd vastgelegd in de 'urennorm'. De Inspectie van het Onderwijs ziet erop toe dat dat aan deze norm voldaan wordt. Leerlingen in het vmbo moeten gedurende hun opleiding 3700 klokuren onderwijs krijgen. Voor havoleerlingen is dit 4700 en voor leerlingen op het atheneum 5700. Voor het behalen van deze normen tellen niet alleen lesuren mee, maar daarnaast ook alle ingeplande schoolactiviteiten die deel uitmaken van het verplichte onderwijsprogramma, zoals bijvoorbeeld projectweken, excursies, theaterbezoeken en sportdagen. De belangrijkste regels zijn dat de school de activiteiten bewust moet plannen en dat de activiteiten worden uitgevoerd door bekwaam personeel. 

Het lesrooster en onderwijsprogramma voor de verschillende opleidingen op Carmelcollege Emmen voldoen aan de geldende urennorm. Lesuitval is daarbij helaas niet altijd te voorkomen. Wanneer een les uitvalt, wordt voor leerlingen in de onderbouw geprobeerd de les te laten vervangen door een andere medewerker. Voor bovenbouwleerlingen geldt dat zij in de studieruimtes zelfstandig aan het werk kunnen. 

Basisvaardigheden

Vaardigheden op het gebied van taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid zijn nodig om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Vanaf 1 augustus 2023 wordt er in het onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs extra aandacht besteed aan deze basisvaardigheden.

Carmelcollege Emmen neemt bij leerlingen op verschillende momenten in hun schoolloopbaan een onderzoek af om vaardigheden op het gebied van taal en rekenen-wiskunde te meten. Indien nodig krijgen leerlingen extra ondersteuning (RT). Met betrekking tot burgerschap vindt een jaarlijkse meting plaats die kennis, vaardigheden en attitude van leerlingen met betrekking tot burgerschap in kaart brengt. De informatie uit deze meting wordt gebruikt om de inhoud van het burgerschapsonderwijs vorm te geven. Daarnaast worden regelmatig activiteiten georganiseerd die bijdragen aan de burgerschapsvorming van onze leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan debatten, (culturele) excursies en (internationale) uitwisselingen. Uiteraard doen we ons best om daarbij het kostenaspect beheersbaar te houden