Toetsing

Op Carmelcollege Emmen worden leerlingen regelmatig getoetst. Daarnaast wordt er regelmatig formatief geëvalueerd.  Formatieve evaluatie brengt de voortgang van de leerling in kaart. Dat kan bijvoorbeeld door verschillende werkvormen en activiteiten die plaatsvinden in de les. Kennis- en vaardigheidstoetsen, waar leerlingen een cijfer of krijgen, noemen we summatieve toetsen. Dat kan een proefwerk zijn dat een week van tevoren is opgegeven, maar ook een niet van tevoren aangekondigde overhoring. Daarnaast zijn ook werkstukken, presentaties, het maken van een praktisch werkstuk of bijvoorbeeld een poster allemaal voorbeelden van summatieve toetsen/toetsvormen. 

Leerlingen krijgen zes tot acht summatieve toetsen per jaar. Formatieve evaluatiemomenten vinden doorlopend plaats en daarnaast kunnen er per jaar maximaal vier formatieve 'toetsen' worden opgegeven. Deze komen niet in SOM. Voor leerlingen in de leerjaren1 t/m 3 geldt dat zij niet meer dan één proefwerk per dag krijgen en drie in één week (met uitzondering van proefwerkweken en inhaalproefwerken). Het aantal overhoringen (SO’s) per dag is niet beperkt. 

Schoolbreed geldt dat voor de eerste twee schooldagen na een schoolvakantie geen toetsmomenten die voorbereiding van leerlingen vragen worden opgegeven. In de bovenbouw van mavo, havo en atheneum worden dergelijke toetsmomenten daarnaast ook niet ingepland in de week voorafgaand aan een SE-week en op de eerste twee schooldagen na een SE-week.

Kan een leerling een keer niet deelnemen aan een toets, dan dienen ouders dit schriftelijk aan te geven bij de docent. Hij/zij zal dan een afspraak met de leerling maken om de toets in te halen. 

Gedurende het schooljaar zijn er inhaalmomenten voor leerlingen met (toets)achterstanden. Deze inhaalmiddagen zijn tijdens studie(mid)dagen voor personeel,  waarop leerlingen die geen achterstanden hebben lesvrij zijn en leerlingen met (toets)achterstanden verplicht kunnen worden om naar school te komen en aan deze achterstanden te werken. 

Cijfers

De cijfers worden door de docent altijd binnen twee weken op SOMtoday geplaatst met vermelding van het gewicht dat het cijfer heeft voor de berekening van het rapportcijfer. Twee keer per jaar wordt er een rapport aan leerlingen meegegeven. De cijfers die daarop staan worden berekend op basis van het voortschrijdend gemiddelde. Meer informatie over cijfergeving is terug te vinden in de diverse afdelingsgidsen. Deze zijn te vinden op het ouderportaal

Revisie

Wanneer leerlingen en/of ouders/verzorgers het niet eens zijn met de uitkomst van een rapportvergadering, hebben zij de mogelijkheid om binnen 24 uur na de uitkomst van deze vergadering schriftelijk revisie aan te vragen. Dat kan alleen als er sprake is van factoren die van tevoren niet bij de schoolleiding bekend waren. Kijk hieronder voor het revisiebeleid.

Beleid
Revisiebeleid

Bevorderen of zittenblijven

Voor alle opleidingen, voor alle leerjaren, bestaan er duidelijke bevorderingsnormen. Deze zijn terug te vinden in de afdelingsgids van de betreffende opleiding. De afdelingsgidsen kunt u vinden op het ouderportaal

Examen

Toetsen en regelingen die betrekking hebben op het examen, staan vermeld in het programma van toetsing en afsluiting (PTA). De PTA’s zijn te vinden op het leerling- en ouderportaal. Tevens kunnen leerlingen/ouders daar het examenreglement vinden. Als een leerling bezwaar wil aantekenen aangaande het examen(cijfer), dan kan hij/zij zich wenden tot de examencommissie. Kijk hieronder voor meer informatie daarover.

Statuten en regels
Werkwijze Examencommissie Bij Bezwaren